Înapoi

5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a-ți face un tatuaj

Dacă te gândeai să-ți faci un tatuaj dar nu știi ce presupune asta, care este procesul și de unde să începi, am scris un mic ghid practic care să te pregătească pentru primul tău tatuaj.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni aleg să-și decoreze pielea cu tatuaje de toate mărimile, formele și culorile. Pentru că foarte mult din “teama” românilor vis-a-vis de arta corporală a dispărut odată cu asimilarea culturii vestice și cu schimbarea generațiilor, împătimiții de tatuaje nu se mai ascund și își poartă cu mândrie operele de artă la vedere. Așadar, dacă vrei să te tatuezi, înainte de toate:

Hotărăște-te ce anume vrei să-ți tatuezi

Foarte mulți oameni se hotărăsc întâi că vor să-și facă un tatuaj, eventual pe o anumită parte a corpului. Abia apoi încep să se gândească ce oare ar putea să-și tatueze. Procesul ar trebui să fie invers: plecând de la o idee care înseamnă ceva pentru tine (o persoană dragă, un concept, un obiect), te gândești să imortalizezi acea idee și să o porți pe piele tot restul vieții.

Caută o imagine de referință

Caută imagini pe internet: fotografii, schițe, desene, sculpturi. Orice, dar nu poze cu tatuaje deja făcute. În primul rând, unui artist tatuator îi este foarte greu să reproducă un desen după o poză de slabă calitate și/sau de pe o suprafață care nu e plană – pielea. În al doilea rând, tatuatorii vor să aibă un aport la modelul final al tatuajului; astfel, dacă îi forțezi să copieze 1:1 lucrarea altui artist, le îngrădești imaginația și le tai “aripile creative”. Găsește o fotografie sau o schiță și lăsă artistul tatuator să o adapteze la stilul propriu. Aici, bineînțeles, contează foarte mult cum…

Alege-ți artistul tatuator

Oferta de artiști tatuatori este foarte variată în Romania. În principiu, există un artist tatuator pentru orice stil în care vrei să te tatuezi. Din motivul ăsta, când îți alegi un artist tatuator cu care vrei să colaborezi, asigură-te că tatuajul pe care îl vrei tu este în stilul în care artistul respectiv lucrează de obicei. În felul acesta, nu numai că îi va face plăcere să-ți facă tatuajul respectiv, dar și rezultatul va fi mult mai bun.

Dacă îi ceri un tatuaj mic și colorat unui artist care lucrează de obicei numai piese mari, black&gray, rezultatul va fi ori un refuz, ori ceva făcut în grabă. Dacă artistului îi place modelul pe care vrei tu să ți-l faci, garantat rezultatul va fi mult mai bun.

Nu insista pe anumite detalii cand artistul ales îți spune că nu se pot face în tatuajul tău; sunt șanse foarte mari ca artistul respectiv să aibă o pregătire artistică și o experiență care să te salveze de la a face anumite greșeli. Tatuajele doar cu alb, tatuajele pe degete sau în locuri foarte vizibile (pe o persoană care nu mai are alte tatuaje) sunt niște tabuuri pe care majoritatea artiștilor profesioniști încearcă să le evite.

Dacă ți-ai făcut datoria și ai ales un artist ale cărui stil și portofoliu ți-au plăcut, ai încredere în el și ascultă-i sfatul.

Fii pregătit, atât financiar cât și ca timp

Saloanele de tatuaje au fie un tarif pe oră, fie în funcție de dimensiune. În oricare din cazuri, artistul tatuator poate face un estimat de preț în momentul în care îi prezinți proiectul.  Există tatuatori pentru orice buget dar, în mod incontestabil, calitatea tatuajului se va reflecta în prețul cerut de artist sau de salon.

În principiu, cu cât costă mai mult un tatuaj, cu atât este artistul mai bine pregătit, consumabilele mai de calitate și rezultatul final mai bun. Regula de aur este că “tatuajele bune nu sunt ieftine, iar tatuajele ieftine nu sunt bune”. Vei avea acel tatuaj pe piele o viață; gândește-te dacă este o investiție pe care merită să o faci.
În aceeași notă, dacă vrei să-ți faci un tatuaj mare, nu te aștepta să fie gata imediat. Cu cât este mai mare, cu atât vor dura mai mult și schița, și execuția. Unele tatuaje se întind pe mai multe ședințe, deci stabilește aceste detalii de la început cu artistul.

Respectă regulile generale de etichetă la tatuat

Ca un fel de refulare a tuturor problemelor întâlnite în ultimii 5 ani de lucru în domeniu, am facut un set de reguli scurte și la obiect pentru o colaborare bună cu artistul tatuator pe care ți-l alegi:

Programează-te din timp. Nu anula cu foarte puțin timp înainte de ora stabilită. Vino odihnit, cu haine curate și comode (mai ales dacă știi că urmează să stai mult la salon). Mănâncă și bea apă înaintea ședinței de tatuat. Nu grăbi artistul. Încearcă să nu deranjezi artistul și/sau colegii: oamenii de acolo lucrează și trebuie să se poata concentra. Nu aduce un grup de oameni care să stea cu tine cât timp te tatuezi. Nu aduce copii mici la salon pe care va trebui să-i supravegheze altcineva. Lasă bacșiș :). Urmează instrucțiunile de îngrijire pe care ți le recomandă artistul tău (nu ce ai citit pe net – fiecare artist are un mod de a îngriji tatuajele adaptat stilului său). Întoarce-te la salon după 2 săptămâni de când te-ai tatuat, ca artistul să poată vedea lucrarea vindecată și, dacă vrea, să o poată poza pentru portofoliu. Fii o persoană decentă.

În concluzie

Fiecare tatuaj bun făcut pe pielea cuiva contribuie la “spălarea” conotației negative a tatuajelor și la dezvoltarea artei tatuajelor, în ansamblu. Avem artiști foarte talentați și cu din ce în ce mai multă experiență, iar publicul este din ce în ce mai pregătit și mai dornic. Găsește artistul potrivit pentru tine și tatuează-te.

Mai multe informații despre cursul de tatuaj corporal susținut de Contour Academy găsiți pe pagina cursului, iar mai mult detalii despre artiștii tatuatori cu care colaborăm noi găsiți pe site-ul Contour Tattoo.

 

 

 

 

Scrie un comentariu